Obiekt

Tytuł: Studium Wojskowe UWr – kolorystyka elewacji

Opis:

Plansza przedstawia elewację północną, od strony ul. J. Czajkowskiego, kompleksu Studium Wojskowego UWr, który mieścił się pod adresem ul. St. Przybyszewskiego 63-67.
Budynek został wzniesiony w pierwszej połowie lat 30. XX wieku jako siedziba Seminarium Duchownego Albertinum (niem. Erzbischöfliches Priesterseminar Albertinum). Po wojnie kompleks został zagospodarowany na potrzeby Studium Wojskowego UWr. Mieściło się tam również Studium Wychowania Fizycznego a następnie Wydział Nauk Biologicznych.
Budynek został wzniesiony na planie czworoboku z dziedzińcem pośrodku, do którego przylegają trzy skrzydła boczne, większe od południowego zachodu, i północnego wschodu, oraz nieco mniejsze od północnego zachodu.
Przedstawiona na planszy elewacja została pokazana w rozwinięciu, ukazując zarówno północną elewację budynku głównego, jak i północną elewacje skrzydeł wschodniego i zachodniego, przylegających do czworoboku budynku głównego.
Kolorystyka elewacji utrzymana w kolorze kremowym, oprócz ścian szczytowych budynku głównego, które w kolorze sieny; dachówka czerwona; stolarka okienna biała. W przyziemiu zachowana szaro-niebieska kolorystyka kamienia.

W prawym, dolnym narożniku metryka projektu:
• TEMAT | PT KOLORYSTYKA BUDYNKU | WROCŁAW ul. PRZYBYSZEWSKIEGO 63/67
• ZPP | „PROJEKT-SERVICE”
• TYTUŁ | ARKUSZA | ELEW. PŁN WSCHODNIA
• 010/90/A-1
• PROJ. | mgr inż. arch. B. SOLSKA
• SKALA 1:100
• maj 1990
• arkusz
• arkuszy

W lewym górnym narożniku planszy pieczątka w zielonym tuszu: - 8043581- | ZESPÓŁ PRACOWNI PROJEKTOWYCH | „PROJEKT-SERVICE” | Spółka z o.o. -2 | ul. Czackiego nr 61, telefon 48-52-22 | 51-607 – WROCLAW | KONTO Nr 93549-27300-136 | w PKO IV/O WROCŁAW
Pod rysunkiem, po środku na dole trzy pieczątki w czerwonym tuszu, uzupełniane pismem odręcznym:
• URZĄD MIEJSKI | we Wrocławiu | WYDZ. URBANISTYKI, ARCHITEKTURY | I NADZORU BUDOWLANEGO | 50-141 Wrocław, pl. Nowy Targ 1/8 | 20.07.90
• OPINIUJĘ POZYTYWNIE | pod względem plastycznym
• Z upoważnienia |Architekta Miasta Wrocławia | art. pl. arch. wn. Roman Hoszowski | Plastyk m. Wrocławia

Projekt wykonany na dwóch połączonych arkuszach kartonu, malowany akwarelą na podkładzie, którym był rysunek z rzutem pionowym elewacji.

Sponsor digitalizacji:

Leopoldina online ; kliknij tutaj, żeby przejść

Technika wykonania:

akwarela

Materiał:

papier

Wydawca:

Zespół Pracowni Projektowych „Projekt-Service”

Data utworzenia:

1990-05

Rozmiar:

cz. 1: 304 x 935 mm; cz. 2: 304 x 425 mm

Identyfikator:

oai:muzeumcyfrowe.pl:7278

Źródło:

MUWr-1506

Prawa dostępu:

Publikacja jest dostępna publicznie bez ograniczeń

Licencja:

Uznanie CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Przekazanie do Domeny Publicznej ; kliknij tutaj, żeby przejść

Właściciel praw:

Uniwersytet Wrocławski

Lokalizacja oryginału:

Muzeum Uniwersytetu Wrocławskiego

Ten obiekt wykorzystuje zewnętrzny strumień IIIF:

https://glam.uni.wroc.pl/iiif/MUWR_MUWR_1506_58454/manifest

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2021-04-08

Data dodania obiektu:

2020-08-06

Liczba wyświetleń treści obiektu:

0

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://muzeumcyfrowe.pl/publication/7716

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

Nazwa wydania Data
Studium Wojskowe UWr – kolorystyka elewacji 2021-04-08

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji