Obiekt

Tytuł: Dom wypoczynkowy UWr Krokus I w Karpaczu – kolorystyka elewacji północno-zachodniej

Tytuł:

Dom wypoczynkowy UWr Krokus I w Karpaczu – kolorystyka elewacji północno-zachodniej

Twórca:

Skowroński, M.

Temat:

kolorystyka elewacji   ośrodek wypoczynkowy   projekty   Uniwersytet Wrocławski

Opis:

Plansza z projektem kolorystyki elewacji północno zachodniej domu wypoczynkowego Krokus I w Karpaczu, który mieścił się przy ul. Grzybowej 7. Obiekt ten to pochodząca z 1904 roku willa w stylu regionalnym Karkonoszy i Gór Izerskich, murowana z elementami drewnianych wykuszy, werand itp. Willa została wzniesiona w 1904 roku i jako Villa Gertruda należała do Gustava Trelenberga, założyciela i właściciela znanych zakładów metalowych we Wrocławiu (Trelenberg Gustav, Eisenwerk). W latach 70. XX w. willa pełniąc funkcję ośrodka wypoczynkowego należała do Uniwersytetu Wrocławskiego.

Kolorystyka utrzymana w pastelowych, stonowanych kolorach: ściany w kolorze jasno kremowym, dach i kamienna podmurówka – popielate. Pod rysunkiem tytuł: ELEWACJA PŁN. – ZACH. | SKALA 1:100

W prawym, dolnym narożniku metryka projektu w formie pieczęci z rubrykami wypełnionymi odręcznie:
• WOJEWÓDZKIE BIURO PROJEKTÓW | WE WROCŁAWIU
• Nr zlec. 43/70
• Obiekt: „KROKUS I” W KARPACZU
• Inwestor: UNIWERSYTET WROCŁAWSKI
• Skala 1:100
• Tytuł: PLANSZA KOLORYST.
• Data: V.70
• Autor: M.SKOWROŃSKI
• (nieczytelny podpis)
• Sprawdził dnia:
• Rys./ ilość

W prawym, górnym narożniku pieczęć: PREZYDIUM | POWIATOWEJ RADY NARODOWEJ | Wydział Budownictwa, Urbanistyki i Architektury | Niniejszy projekt kolorystyki elew. | i przebud. wejścia bud. ”Krokus I” w Karpaczu | (nazwa i adres obiektu) | został zatwierdzony decyzją z dnia | 30 maja 1970. znak P.U.A.N.-600-193/70 | wydaną przez PRN Wydział Budownictwa | Urbanistyki i Architektury w Je- | leniej Górze | KIEROWNIK WYDZIAŁU | Budownictwa, Urbanistyki i Architektury | (podpis i pieczęć nieczytelna)
Plansza wykonana w formie kolorowego rysunku naniesionego na podkład z światłokopią rysunku architektonicznego.


Sponsor digitalizacji:

Leopoldina online   kliknij tutaj, żeby przejść

Technika wykonania:

akwarela

Miejsce powstania:

Wrocław

Materiał:

papier   karton

Data utworzenia:

1970

Typ:

projekt architektoniczny

Rozmiar:

303 x 295 mm

Identyfikator:

oai:muzeumcyfrowe.pl:6894

Źródło:

MUWr-1552

Prawa dostępu:

The publication is publicly available without restrictions  
Publikacja jest dostępna publicznie bez ograniczeń

Licencja:

CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Public Domain Dedication   kliknij tutaj, żeby przejść  
Uznanie CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) Przekazanie do Domeny Publicznej   kliknij tutaj, żeby przejść

Właściciel praw:

University of Wroclaw  
Uniwersytet Wrocławski

Lokalizacja oryginału:

Museum of the University of Wroclaw  
Muzeum Uniwersytetu Wrocławskiego

Ten obiekt wykorzystuje zewnętrzny strumień IIIF:

https://glam.uni.wroc.pl/iiif/MUWR_MUWR_1552_58508/manifest

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2021-04-08

Data dodania obiektu:

2020-07-07

Liczba wyświetleń treści obiektu:

13

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://muzeumcyfrowe.pl/publication/7254

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH (DC)

OAI-PMH (METS)

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji